miercuri, 25 mai 2022

De ce trebuie sa vizitezi un avocat in cazul unui divort?

Divortul este una dintre cele mai semnificative si neplacute evenimente din viata unui om. E incarcat de emotii si neintelegeri care, daca sunt prea complexe, duc divortul pe calea judecatoreasca. Este un moment dificil din viata pe care trebuie sa-l tratati cu maxima seriozitate si promptitudine. Alegerea unui avocat specializat in dreptul familiei este primul pas pe care trebuie sa-l faceti pentru a duce la bun sfarsit acest divort.

De ce trebuie sa vizitezi un avocat in cazul unui divort?


In situatia in care tu si sotul/sotia inca va intelegeti si aveti obiective comune, divortul se poate rezolva pe cale amiabila. Acest lucru presupune doar o cerere de divort la un notar. In situatia asta nu ai nevoie neaparata de un avocat. In schimb, multe lucruri pot merge prost, iar alegerea unuia e indicata.

De asemenea, daca situatia presupune un conflict al intereselor, reprezentarea in instanta de catre un avocat e necesara. Cu siguranta vrei sa te asiguri ca interesele cu privire la custodia copiilor si partajul bunurilor.

In final, tu si sotul/sotia puteti alege rezolvarea pe cale administrativa. Aici, tu si sotul/sotia mergeti la primaria care a pastrat actul de casatorie. Apoi scrieti si semnati cererea de divort in fata ofiterului de stare civila. Insa exista niste conditii pentru a apela la aceasta cale de divort. Nu aveti copii, fie nascuti din casatorie sau adoptati, nu sunteti pusi sub interdictie si nu a-ti apelat la alte autoritati pentru desfacerea casatoriei.

Cum te poate ajuta un avocat in cazul unui divort pe cale amiabila?

In situatia unui divort pe cale amiabila sau administrativa, un avocat te poate ajuta prin verificarea cererii de divort. De asemenea, acesta evalueaza posibilele riscuri implicate.

Nu e necesar pentru un avocat sa se ocupe de toate elementele unui divort. Acesta poate fi implicat doar in unele dintre ele, avand reprezentare limitata. Astfel acesta te poate ajuta prin:

Sfatuirea despre cum trebuie sa fie un acord echitabil
  • Revizuirea acordului
  • Participarea la mediere alaturi de tine
  • Redactarea acordului intr-un format acceptat de instanta
  • Depunerea cererii de divort pentru tine

Cum te poate ajuta un avocat in cazul unui partaj

Daca tu si sotul/sotia aveti copii minori si/sau bunuri care trebuie partajate, un avocat pentru fiecare parte este indispensabil. Pana si la divorturile care nu necesita un avocat e indicat sa apelezi la unul. In astfel de situatii, avocatii au mai multe responsabilitati si te ajuta in mai multe moduri.

Iata cateva dintre responsabilitatile care ii revin avocatului pe care il alegeti:
  • Sfaturi obiective
Natura divortului este emotionala si impulsiva. In astfel de momente, rationamentul nu functioneaza asa cum trebuie, iar unele elemente obiective importante ne scapa. Un avocat poate calma situatia si te sfatuieste cu privire la deciziile pe care le poti lua. De asemenea, in cazul unei lipse de comunicari intre soti, avocatul poate face puntea de legatura.
  • Partajarea corecta a bunurilor si imobiliarelor
Avocatul te ajuta in situatia in care bunurile si imobiliarele trebuie partajate cu atentie. Pot fi diverse cazuri in care unul din soti a gestionat banii, iar celalalt nici nu e constient de datoriile sau bunurile actuale. In astfel de situatii, o persoana care sa te reprezinte in instanta se va asigura ca acestea sunt partajate corect.
  • Determinarea suportului financiar
In situatiile care presupun minori, o suma de bani trebuie alocata lunar pentru acestia. Astfel, de obicei, persoana care castiga custodia copiilor va beneficia de o pensie din partea celuilalt. Desigur, acea pensie este destinata ingrijirii si cresterii copiilor, nu pentru uz personal.
  • Reprezentarea in instanta
Daca tu si sotul/sotia ati ajuns la un conflict de interese, avocatul te poate reprezenta in instanta. E necesar pentru a rezolva problemele legate de custodie, divort si plata pensiei. Acesta cunoaste indeaproape legislatia in vigoare si este capabil sa obtina rezultatele pe care ti le doresti de la un astfel de proces.
  • Negocierea acordului de divort
Daca tu si sotul/sotia doriti sa rezolvati totul mai rapid si cu mai putine costuri, puteti apela la un avocat. Acesta va va ajuta prin negocierea acordului de divort cu privire la bunurile imobiliare pe care le aveti.

Indiferent de situatia pe care o ai, un avocat te poate ajuta sa ai rezultate mai bune. Sau, in situatiile in care desi nu e nevoie, un avocat te poate ajuta sa eviti alte probleme legale. Inainte de a lua o decizie, consulta-te cu un avocat sa stabiliti daca si cum te poate ajuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu