joi, 19 martie 2015

Schimbarea DVD writer-ului la un laptop

Aveti un laptop la care nu mai functioneaza DVD writer-ul? Inainte sa-l duceti la service laptupuri este important sa stiti ca acesta poate fi schimbat, dar trebuie sa aveti in vedere faptul ca aceasta operatiune este mult mai dificila decat cresterea memoriei RAM sau schimbarea hard disk-ului.
Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa gasiti un DVD writer, dar aveti in vedere ca daca modelul laptop-ului dumneavoastra este unul mai vechi, este posibil ca viteza de scriere sa fie depasita cu mult de modele mai noi. De exemplu, pe unele laptop-uri sunt montate dvd writer cu viteza 8x, adica 11 MB/s, iar in prezent viteza unui dvd writer obisnuit ajunge pana la 22x, ceea ce inseamna 30 MB/s.

In ceea ce priveste interfata optica, aceasta poate fi de doua feluri: fie o interfata PATA, sau in varianta mai subtite slim ATAPI si interfata SATA, cu varianta subtire slim SATA. Ultima este mai rara si se gaseste doar pe cele mai recente hardware. Conectorii sunt diferiti de cei utilizati pentru hard disk-uri si nu sunt compatibili in mod direct. Atentie si la grosimea laptopului, deoarece cele clasice folosesc DVD writer slim, de 12,5 mm, dar exista si variante in care este nevoie de o piesa ultra subtire, de 9,5 mm. Exista si unele modele care sunt chiar mai subtiri (de exemplu, Lenovo X300) folosesc unitati de 7 mm.

In cazul in ajungeti in situatia ca memoria laptop-ului dumneavostra sa fie plina de informatii si date utile, pentru a nu fi nevoie sa salvati de fiecare data cand este cazul o parte dintre ele pe un dvd/cd cu ajutorul dvd writer-ului, neexcluzand nici posibilitatea ca acestea sa nu mai poata inscriptiona, specialistii IT recomanda inlocuirea acestor componente depasite cu un hard suplimentar. Folosirea unui hard disk suplimentar va ajuta la marirea spatiului de stocare si va scuteste de stresul salvarii informatiilor pe dvd.

La multe laptop-uri profesionale, producatorii ofera variante care permit instalarea foarte usoara a unui hard disk in locul DVD writer-ului. Acesta este in special cazul brand-urilor Dell, Lenovo si Toshiba. La alte marcii, constructorii au creat spatii care sa va permita instalarea unui hard disk suplimentar. Problema principala la aceste solutii este ca, in multe cazuri, unitatile optice sunt PATA, ceea ce limiteaza capacitatea hard disk-ului la cel mult 250 GB.

Mai mult decat atat, atunci cand doriti sa inlocuiti dvd writer-ul, producatorii va ofera posibilitatea amplasarii unei baterii in locul acestuia. Aceasta varianta va este foarte utila pentru situatiile in care aveti nevoie de mai multa autonomie la laptop, de exemplu daca aveti un job care se desfasoara pe teren si care necesita in acelasi timp si utilizarea laptop-ului.

In concluzie, atunci cand se strica dvd writer-ul, acest poate fi inlocuit cu un dvd writer nou, un hard disk sau o baterie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu